Kuinka käsitellä Raamatunheiluttelijoita

(Vapaamuotoinen käännös & lyhennelmä Delos McKownin tekstistä How To Handle Bibliolaters)

 1. Ota pullo ja laita sinne jotakin harmittomia aineksia, jotka sekoitettuna näyttävät iljettäviltä ja myös haisevat siltä. Tarjoa ovikelloasi soittavalle uskovaiselle juotavaksi. Mikäli hän on vastentahtoinen viittaa Mark. 16:17–18 jossa Jeesus lupaa että hänen seuraajansa voivat nauttia tappavaa myrkkyä eikä se vahingoita heitä. Mikäli evankelista vastaa purkitetulla lauseella ”Älkää koetelko Herran, Jumalanne, kärsivällisyyttä,”… (5.Moos 6:16) huomauta että tässä ei suinkaan pyydetä Jumalaa juomaan tätä sotkua, vaan vain tarkistetaan erään hänen palvelijansa kredibiliteetti.
 2. Hauska variaatio tästä löytyy Luuk. 10:19. Siinä meille kerrotaan että Jeesuksen seuraajat voivat polkea käärmeitä ja skorpioneja vahingoittumatta. Tämä koe ei tietenkään sovi kaikille. Kenties käytettävissäsi ei ole harrastehuonetta joka kihisisi polven syvyydeltä käärmeitä tai skorpioneja. Voit kuitenkin hankkia suuren tyhjän purkin, naamioida sen niin ettei sinne voi kurkistaa ja sitten pyytää uskovaista sokeasti työntämään kätensä sinne. Itse asiassa, mikä tahansa uhkaavan näköinen mutta harmiton kapistus kelpaa, sillä Luuk. 10:19 lupaa lopuksi kristityille suojaa ”kaikkea vihollisen voimaa” vastaan. Kaikki epäröinti saarnaajan osalta voidaan ottaa heikkouden merkkinä – et toki halua kuunnella sellaista henkilöä.
 3. Mikäli seksin tuominen esille ei nolostuta sinua, ja mikäli hänellä on vihkisormus, kysy harrastaako hän edelleen seksiä puolisonsa kanssa. Mikäli vastaus on kyllä, ole kauhistunut ja osoita että Paavali selvästi sanoo (1.Kor. 7:29) että kristittyjen tulisi lopettaa Se, koska maailmanloppu on lähellä. Eihän kukaan toki halua jäädä kiinni Tekemässä Sitä juuri kun Jeesus palaa? Ajattele kuinka paljon lähempänä loppua meidän nyt täytyykään olla kuin Paavalin kertoessa tämän tärkeän asian! Luonnollisestikaan et halua kuunnella saarnaajaa joka ei välitä Pyhän Paavalin ohjeista.
 4. Matt. 10:8 Jeesus lähettää opetuslapsensa maailmalle sanoin: ”Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa spitaalisia ja ajakaa pois pahoja henkiä”. Ota skeptinen asenne ja pyydä evankelistaa osoittamaan olevansa oikealla asialla. Onko hän todellakin Jeesuksen lähettämä, vai kenties väärän opettajan seuraaja, tai peräti itsensä paholaisen asialla? Mikäli evankelista vakuuttaa olevansa Jeesuksen asialla, pyydä demonstraatiota sairaiden parantamisesta, kuolleiden herättämisestä henkiin tai paholaisten karkoittamisesta. Mikäli naapuristossasi on pulaa leprasairaista, ne voitaneen hyvin korvata AIDS-potilailla.
 5. Vaihdettuanne muutamia mitäänsanomattomuuksia, evankelista luultavimmin kääntyy ydinasiaan: onnellisuutesi tai -ttomuutesi kuoleman jälkeen. Kysy kuinka voit tietää että tämä henkilö esittää kuvaa aidosta, oikeasta helvetistä. Tarvitset seuraavaa taustatietoa:
  Olen kirjoittanut tarinan nimeltään ”Hups, Väärä Helvetti” (”Oops, Wrong Hell”) jossa nuori kaveri nimeltään Rolf Smegmaa tekee kaiken kirjan mukaan, uskoo kaikkeen Raamatussa, sitten kuolee, ja herää helvetillisissä oloissa. ”Miksi?” hän kysyy. Hän protestoi ja pyytää tuomionsa uudelleenarviointia. Ukkosenkaltainen ääni kuuluu hänen yläpuoleltaan, mutta se puhuu arabiaa, Mumhammedin kieltä. Liian myöhään Rolf tajuaa että muslimien helvetti on oikea helvetti, ei kristittyjen, ja yrittäessään välttää jälkimmäisen hän teki itsestään oivan ehdokkaan edelliseen.
  Luonnollisestikaan et halua että näin käy sinulle. Siispä, haasta raamatunheiluttelija selvittämään tämä asia sinulle niin että siitä ei enää jää pienintäkään epäilystä. Kun evankelista poistuu, kerro hänelle epäilyksestäsi että hän saattaa olla yrittämässä paeta olematonta helvettiä.
 6. Vaikkakin voit vaikuttaa ilahtuneelta saarnaajan saapuessa ovellesi, sinun täytyy osoittaa huolestuneisuutta petetyksi tulemisen suhteen. Onhan olemassa niin monta evankelistaa jotka kaikki sanovat eri asioita. Haluat tietää kaiken tämän henkilön hengellisestä oikeaoppisuudesta. Kysy ”kuvaako tämä sinua?” ja lue Luuk. 14:26:
  ”Jos joku tulee minun luokseni mutta ei ole valmis luopumaan isästään ja äidistään, vaimostaan ja lapsistaan, veljistään ja sisaristaan, vieläpä omasta elämästään, hän ei voi olla minun opetuslapseni.”

  [Vuoden 1933 käännöksessä puhutaan peräti noiden sukulaisten vihaamisesta, eli jos saarnaaja monien lahkolaisten tavoin käyttää mieluummin tuota käännöstä, sitä parempi – om]
  Kuinka tämä sopii yhteen toisten rakastamisen kanssa? Jos evankelista todellakin on luopunut (tai jopa vihaa) puolisostaan, mitä väliä on ikuisella elämällä taivaassa?

 7. Päättymättömässä tehtävässäsi selvittää onko evankelista Aito Asia®, kysy onko häntä koskaan ruoskittu synagogassa tai viety maaherrojen ja kuninkaiden eteen Jeesuksen vuoksi (Matt. 10:17–18)? Vastaus on melkoisella varmuudella ei. Mutta lue Matt. 10:21–22:

  21 ”Veli antaa veljensä surmattavaksi, isä lapsensa, ja lapset nousevat vanhempiaan vastaan ja tuottavat heille kuoleman. 22 Kaikki tulevat vihaamaan teitä minun nimeni tähden,”…

  Katso evankelistaa silmiin ja kysy, ”Onko sinulla ollut tällaisia perheongelmia?” Sitten, edelleen hyvin vakavan näköisenä, kysy ”Vihaavatko kaikki sinua Jeesuksen tähden?” Vastaus kumpaankin kysymykseen on lähes varmasti ei. Vastaa surullisesti että pelkäät ettei tämä henkilö ole aito saarnaaja, ja että sinun tulee saada tietosi Jeesuksesta vain oikealta, Matteuksessa kuvaillulta henkilöltä.

 8. Kun evankelista on pitänyt avauspuheensa, kysy yksinkertaisesti, ”Oletko moraalisesti täydellinen?” Kristityt usein ilmoittavat että he eivät ole täydellisiä, vaan anteeksiannettuja. Lue sitten Matt. 5:48, jossa Jeesus Vuorisaarnassa sanoo:

  ”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.”

  (Vaikkakin Matteus keksi asioita Jeesuksen sanomiksi silloin kun se hänelle sattui sopimaan, sinun ei tarvitse paljastaa asiaa evankelistalle) Totea sitten vakavasti että tämä on aivan selvä käsky – ei josseja taikka muttia. Raamattu-uskovaisten tulisi kiittää sinua jälleen kerran yhden moraalisen absoluutin osoittamisesta heille. Kerro raamatunheiluttelijalle että hän voi palata kun hänestä on tullut täydellinen.

 9. Mikäli evankelista on nainen, joka yrittää saada sinut liittymään seurakuntaasi, kysy häneltä sallitaanko naisten puhua hänen seurakunnassaan? Mikäli vastaus on kyllä, lainaa Paavalin ensimmäistä kirjettä Timoteuselle 2:11–12 (monet Uuden Testamentin tutkijat eivät usko Paavalin kirjoittaneen tätä kirjettä, mutta sinun ei tarvitse kertoa tietäväsi tätä):

  ”11. Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena. 12. Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti.”

  Mikäli hän vieläkin sanoo kyllä, kysy miksi tämä kohta jätetään huomiotta? Mikäli tämä jätetään huomioimatta, miksi ei muitakin Raamatun kohtia voi jättää huomiotta? Itse asiassa, miksi koko kirjaa ei voi jättää huomiotta?

 10. Raamatunheiluttelijat voivat olla varsin kieroja. He haluavat että uskot kaikkeen Vanhassa Testamentissä (VT) mikä sattuu olemaan heille mieleen. Mutta mikäli lainaat jotakin kohtaa johon he eivät usko tai toteuta, he sanovat että he eivät ole Vanhan Testamentin lain alaisia, vaan toteuttavat Uuden Testamentin (UT) uskontoa. Kysy millä periaatteella he valitsevat minkä osan VT:ia he heittävät pois ja minkä he pitävät? Miksi he jättävät huomiotta sen osan jonka he jättävät? Asiaa auttaa kun tiedät että yleensä UT tulkitsee VT lainauksia väärin, jättäen sen huomiotta Raamattu-Jumalan sanana vaan vääntäen sen sopimaan kristilliseen propagandaan.
 11. Mikäli raamatunheiluttelija pyytää sinua tekemään jotakin, kuten rukoilemaan valaistumista joka päivä, tai lukemaan Raamattua, tai käymään hengellisessä tilaisuudessa, esitä oma pyyntösi. Sano, ”toki teen noin, jos sinä teet jotakin minulle. Mene metsään jossa kenenkään ei tarvitse nähdä sinua ja kutsu puiden henkiä ja veden nymfejä tuomaan sinulle hyvää onnea.”
  Koska tämä on evankelistalle epäjumalien (tai henkivaltojen) palvelemista, ei hän sitä tee, eikä sinunkaan siis tarvitse pitää omaa puoltasi sopimuksesta. Pääset myös eroon raamatunheiluttelijasta.
 12. Tuottaa suurta iloa siteerata Raamattua ihmisille jotka väittävät että he uskovat sen sanasta sanaan (vaikka eivät todellisuudessa tee niin) ja huomata kuinka he eivät lainkaan pidä siitä mitä lainaat. Ensiksi he syyttävät että olet ottanut tekstin ulos kontekstistaan, mutta eivät hekään osaa selittää oikeaa kontekstia. Kun tämä syyte esitetään, kysy heiltä kuinka konteksti siirtää merkityksen pois siitä mitä tekstissä näyttää lukevan. Varaudu kohtaamaan kiemurtelua ja kaksinaamaisuutta.
  Toiseksi, sinulle kerrotaan että mitä luit ei oltu tarkoitettu sananmukaiseksi, vaan se on vertauskuva, allegoria jne. Mikäli tätä juonta käytetään, kysy miksi sinun sitten pitäisi tulkita heidän lainaamansa tekstinkohdat sananmukaisesti jos heidän ei tarvitse tehdä samoin sinun lainaamillesi kohdille?
 13. Kysy evankelistalta, ”Oletko Jeesuksen hullu?” Jos vastaus on kyllä (ja usein se on), sano että Jeesuksen hullu on silti hullu tässä maailmassa etkä ota vastaan neuvoja hulluilta. Jos vastaus on ei, kerro hänelle että 1.Kor.3:18 mukaan hänen pitäisi olla hullu:

  ”Älköön vain kukaan pettäkö itseään. Jos joku teistä on olevinaan viisas tässä maailmassa, hänestä täytyy ensin tulla hullu [kreikaksi moron], jotta hänestä tulisi viisas.”

  Toisin sanoen, murhaa mielesi, alenna itsesi pelokkaan älykääpiön (”moron”) tasolle, ja saat loputtoman palkkion kuoltuasi. Muista, Raamatun Jumalan pelko on todellisen viisauden alku Sananl. 9:10. Koska Paavali laajentaa tästä, kristityn tulisi osoittaa kaikissa asioissa pelokasta hulluuttaan.

 14. On kolme lähestymistapaa jos haluat pitää vähän hauskaa – ja mahdollisesti herättää raamatunheiluttelijan nukkuvia aivosoluja.

  1. Pyydä häntä selittämään jotakin jumalan hylkäämää (näin sanoakseni) kohtaa Raamatusta,
  2. Luo riitasointuja, antamalla hänelle kaksi tai useampia keskenään ristiriitaisia ideoita joihin hän mielellään uskoisi samanaikaisesti muttei yksinkertaisesti voi, tai
  3. Yritä käännyttää häntä johonkin aivan päättömään omaan oppiisi, joka kuitenkin voidaan osoittaa olevan Raamatusta johdettu; toisin sanoen, anna hänen maistaa omaa lääkettään.
  Esimerkki jumalanhylkäämästä kohdasta löytyy 2.Moos 21:7 jossa Raamattu-Jumala antaa ohjeita isille tyttäriensä myymisestä orjuuteen. Älä anna selittää itsellesi että kyse olisi mistään vähemmästä kuin todellisesta orjuudesta (katso 5.Moos 15:12 asian varmistamiseksi). Sano että olet kuullut että Raamatussa perhettä pidetään erittäin tärkeänä. Onko lasten myyminen orjaksi jotain jota odotetaan hyvässä perheessä? Mikäli raamatunheiluttelija sanoo että tämä on mitä Raamattu-Jumala sanoi juutalaisille, mutta se ei koske kristittyjä, kysy miksi Jeesus tai Paavali eivät sanoneet ainoatakaan moiteen sanaa orjuudesta?
  1.Kor. 1–5 Paavali käskee uskovaisia luovuttaa eräs ei-niin-kauhean-pahantekijä Saatanalle hänen ruumiinsa tuhoamiseksi. Tarkalleen miten tämä oli tarkoitus tehdä? Oliko Saatanalla vastaanottopiste jossakin Korintissa jonne kristityt voivat toimittaa pahantekijöitä Saatanallista käsittelyä varten, vai kävikö Vanha Vihtahousu itse henkilökohtaisesti ajoittain keräilemässä syntiset? Olisiko synnintekijä ollut hengissä tähän aikaan vai olisiko hänet päästetty päiviltä jollakin sopivalla tavalla? Kuvitelkaa kuinka tämän kohdan on täytynyt lämmittää Suurinkvisiittorin sydäntä hänen valmistautuessaan pyhään työhönsä kerettiläisten polttamiseksi elävältä. Mitä ovat puolen tunnin liekit verrattuna ikuisuuden tuleen?
  Tässä on esimerkki riitasoinnuista. Eräs terävä ylioppilas osallistui kerran kesäyliopiston kurssille Auburn Universityssä. Jonkin erikoisluennolla sanomani loukkaamana hän kertoi minulle uskovansa kaiken mitä Raamatussa sanotaan. Tiesin että hän oli kiinnostunut geologiasta ja oli nähnyt pienen palan kuusta tuotua kiveä, joten sanoin: ”No, sitten varmaan uskot että kuun kivet muuttuvat vereksi jonakin päivänä?”
  ”Miksi minun pitäisi?” kysyi hän.
  Käänsin auki Apt. 2:20 ja luin:
  ”Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen, ennen kuin koittaa Herran päivä, suuri ja häikäisevä.”

  [Vuoden 1933 käännös on tässä suhteessa tavallaan parempi: kuun luvataan aivan sanamukaisesti muuttuvan vereksi – om]
  Tietäen mitä hän tiesi kuun kivien atomisesta ja kemiallisesta koostumuksesta ja kuinka paljon se poikkesi verestä, ja tietäen että hän uskoi kaiken mitä Raamatussa sanottiin, jätin hänet kiehumaan omaan liemeensä. Tämä voi tuntua julmalta, mutta tämä on hyvä tapa auttaa ihmisiä tulemaan järkiinsä.
  Miljoonat kiehuvat tällä tavalla, ja vaikka emme voi aina upottaa heitä liemeen, voimme ainakin vääntää lisää lämpöä kattilan alle. Mitä tahansa muuta tapahtuukaan, kuu ei ole muuttumassa suunnattomaksi veritulpaksi avaruuden tyhjiössä.
  Seuraava on esimerkki siitä kuinka voit ottaa jotakin kahjua Raamatusta antaakseen heidän maistaa omaa lääkettään. Joudut kylläkin kertomaan pienen valheen, kärsimään kuten minäkin kärsin Pastori Russellin kanssa, ja esittämään roolisi hymyilemättä tai muuten antamatta itseäsi ilmi. Muista että raamatunheiluttelijat toimivat tiettyjen perusolettamusten pohjalta: he ovat Raamattu-Jumalan lähettiläitä. He vain kertovat sinulle mitä hän haluaa sinun uskovan: olet syntinen (tai uskoton, sama asia), olet todellisuudessa syvällä sisimmässäsi onneton (tiedät sen tai et), ja jonakin päivänä kiität evankelistaa siitä että hän näytti sinulle oikean tien. Mikään ei häiritse evankelistoja yhtä paljon kuin joutua maistamaan omaa lääkettään.
  Kysy raamatunheiluttelijalta uskooko että se maa jonne Nooan arkki laski maihin oli sama kuin joka oli olemassa ennen kuin tulvavedet nousivat. On lähes sataprosenttisen varmaa että evenkelista sanoo kyllä. Sitten, nyökäten tietäväisesti, lue 2.Piet. 3:6:

  ”Vedellä ja sanalla sen ajan maailma myös hävitettiin vedenpaisumuksessa.”
  (alkuperäistekstin kreikankielinen ”hävittämistä” tarkoittava sana viittaa todellakin perinpohjaiseen tuhoamiseen)

  Ja sitten lue seitsemäs jae:

  ”Ja sen saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa”…

  Siis, ymmäräthän, sillä aikaa kun ukko Nooa ja hänen eläintarhansa olivat aalloilla, puf! Ensimmäinen luotu maailma hävisi ja Raamattu-Jumala loi uuden maailman jonne arkki pystyi laskemaan maihin. Kutsu tätä oppia kahden maailman kreationismiksi ja väitä että siihen tulee vakaasti uskoa jotta pelastuisi. (Tällä pitäisi olla erityisen hyvä vaikutus naapuristosi ”tieteellisiin kreationisteihin”) Tässä vaiheessa evankelistan pitää olla menossa, kiireellisiä asioita, vielä monia muita sieluja pelastettavina jne.

 15. Evankelista saattaa sanoa että Raamattu on totta toteutuneiden profetiodensa takia. Älä hämmenny. Voit olla varma ettei evankelista tiedä niinsanottujen profetioiden tarkkoja ajankohtia, tai edes kirjoitettiinko ennustukset ennen vai jälkeen kyseessäolevia tapahtumia. Lisäksi, kummallakaan teistä ei ole tarkkoja tietoja kuinka jokin tietty kirja päätyi juuriltaan siihen lopulliseen versioon jossa se nykyään on. On erittäin suuri todennäköisyys että jotkin ennustukset tehtiin itse tapahtumien jälkeen (kuten ne joita löytyy Danielin kirjasta). Jotkin muut kirjoitettiin hyvin lyhyen aikavälin toteutumista ajatellen, ja jotkut eivät toteutuneet koskaan.
  Lyhyen aikavälin profetia löytyy Jes. 14–16. Tässä kuuluisassa kohdassa sanotaan että ”neitsyt” tulee raskaaksi. Hepreankielinen sana alma ei vaadi meitä uskomaan muuta kuin että eräs ”nuori nainen” on tulemaisillaan tai on jo tullut raskaaksi (englanninkieliset modernit käännökset kääntävät tämän kohdan myös ”nuori nainen”). Maito ja hunaja joita lapsi on syövä (7:15) ovat kuninkaallisia ruokia, joten tämän on oltava kuninkaallinen lapsi. Joka tapauksessa siihen mennessä kun lapsi kykenee erottamaan hyvän pahasta (hänen bar mitzvahinsa aika) tulee tietty sotilaallinen uhka Jerusalemin yllä kaikkoamaan. Siis, tässä on profetia jolla on noin viidentoista vuoden toteutumisaika (yhdeksän kuukautta raskautta, plus kolmetoista vuotta ja vielä vähän löysää raskauden alkamisajan suhteen). Tapahtumat tapahtuivat noin seitsemänsataa vuotta ennen Jeesusta ja koskivat erästä Immanuelia, ei Jeesusta.
  Jes. 53 on kuuluisa kohta joka usein väitetään olevan ennustus Jeesuksesta. Ikävä kyllä, koko luku on menneessä aikamuodossa. Siinä puhutaan jostakusta joka on jo kirjoittamishetkellä kuollut, ei jostakusta kaukaisessa tulevaisuudessa.
  Jer. 31:33–34 meille kerrotaan että tulevina päivinä Raamatun-Jumala on kirjoittava lakinsa ihmistensä sydämiin. Juutalaisten ei edes tarvitse opettaa toisiaan tuntemaan Herraa, koska he jo tuntevat hänet. Voi, likimain 2600 vuoden aikana tämä ennustus ei ole tullut toteen! Pieniä juutalaisvauvoja joudutaan yhä tänäkin päivänä opettamaan juutalaisuuteen. Lapset eivät pullahda synnytyskanavasta tuntien Raamatun-Jumalan ja automaattisesti tehden hänen tahtonsa mukaan. Tässä on profetia joka selvästikään ei ole toteutunut, eikä ilmeisesti ole aivan lähiaikoina toteutumassakaan.
 16. Kun joku lainaa isoa kirjaa, sano että et usko Raamattuun koska sen profetiat ovat virheellisiä. Tämä on isku vyön alle, sillä raamatunheiluttelija on ohjelmoitu uskomaan että profetiat ovat vahva suositus. Huomauta että Ilm. 1:1 sanoo että se sisältää tietoa asioista jotka ovat tapahtuva pian. Mutta tässä ollaan 1900 ja risat vuotta myöhemmin, eikä näitä asioita vieläkään ole tapahtunut. Onko tämä kenenkään mielestä pian?
  Kuultuaan tämän, evankelista rutiininomaisesti lainaa 2.Piet. 3:8:

  …”Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä.”

  Älä häkelly – tämä on vain väistöliike. Mikäli sanalla ”pian” on Raamattu-Jumalalle jokin muu merkitys kuin se jolla ihmiset mittaavat aikaa, silloin tämä Jumala on täydellisesti epäonnistunut yrityksessään välitää ihmisille jotakin tietoa. Jos hän ajattelee tuhatta vuotta siinä missä me ajattelemme päivää, tai kääntäen, emme voi ymmärtää mitä hän tarkoittaa. Minkälainen ilmestys on sellainen joka järjestään vain saattaa sinut hämmennyksiin? Tämä yksittäistapaus Raamatusta on totta myös yleisesti: se ei ole minkäänlainen ilmestys.

Otto J. Makela